Home vraagbaak peesplaatontsteking

De peesplaat (plantaire-fascie) loopt aan de onderkant van de voet en gaat van de hiel naar de tenen toe. Wanneer er te veel of verkeerde trekkrachten ontstaan aan bij deze peesplaat ontstaat irritatie.
Dit kan door een foute voetafwikkeling ontstaan. Of bijvoorbeeld door een foute (hardloop)schoen. Ook kan het hardloop-trainigsschema fout zijn.
De pijn bevindt zich bij deze aandoening langs de peesplaat aan de binnenzijde van het hielbeen. Hielpijn treedt ook vaak op wanneer er na een sprong plat op de voet wordt neer gekomen.

Het is soms moeilijk om een hielspoor en peesplaatontsteking van elkaar te onderscheiden. Ze hebben bijna dezelfde symptomen en ze manifesteren zich op dezelfde plaats. Er is met name scherpe pijn na rustmomenten als ’s ochtends bij het opstaan. De hiel kan soms nauwelijks belast worden. De pijn wordt minder scherp als er even gelopen wordt. Afhankelijk van de ernst van de klacht zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Bij het podotherapeutisch onderzoek wordt naar de oorzaak van de klacht gezocht.
Wanneer bijvoorbeeld het hielbeen scheef staat of verkeerd belast wordt heeft dit invloed op het hielbeen en de omliggende spieren. Als de klachten ontstaan door een verkeerde voetstand, afwikkeling of belasting van de voet heeft een podotherapeut verschillende therapiemogelijkheden. Podotherapeutische(sport)zolen (de gehele dag dragen) en schoen- advies. Eventueel tijdelijke extra ontlasting als tape (niet bij allergie voor tape of bij diabetespatiënten) en het advies om te koelen met ijs (niet bij reuma).
Soms is combinatie met fysio/manueeltherapie nodig al of niet in combinatie met loopadvies.

In hardnekkige gevallen kan de huisarts een coricosteroïde-injectie geven of kan gips noodzakelijk zijn ( beiden liever niet i.v.m. mogelijke bijwerkingen). Zelden vindt een operatie plaats. Een goede stabiele schoen met al dan niet een corrigerende inlegzool is een eerste vereiste. Bij een echt hielspoor kan het nodig zijn een uitsparing te maken in de zool op de plaats van de botvorming.